Masaj Fiyatı ve bana en çok sorulan sorulara cevaplar


EN FAZLA SORULAN SORULAR:
  1. Masaj Fiyatı ne kadar?
  2. Yeriniz Nerede?
  3. Erkeklere neden masaj yapmıyorsunuz?
  4. Erotik masaj hizmetiniz var mı? Karıma erotik masaj yapabilir misiniz?
  5. Uyguladığınız masaj teknikleri nelerdir? 
  6. Nerede eğitim aldınız sertifikanız var mı? 
  7. Kaç yıldır masaj yapıyorsunuz? Kaç yaşındasınız?   
  8. Kaç gün arayla masaj yaptırmak gerekir?
  9. Masaj öncesi bir hazırlık gerekiyor mu? 
  10. Evimizde masaj masası yok nerede yapıyorsunuz? 
  11. Masaj yağı olarak ne kullanıyorsunuz?
  12. Kadınların erkek masöre, erkeklerin kadın masöze  masaj yaptırması dini açıdan haram mıdır? 
  13. Bu meslekte para kazanılabiliyor mu tavsiye eder misiniz?
  14. Fıtık veya felç tedavisi yapıyor musunuz?

CEVAPLAR:  Bu blogda reklamdan daha ziyade masaj hakkında genel kültür verme çabamdan dolayı cevaplar biraz detaylı ve uzun oldu.  

1) Masaj Hizmeti Fiyatı ne kadar? 
(Kadın müşterilerden erkek masöre talep çok az olduğu için fiyatlar piyasa değerinden daha ucuzdur. Erkeklere masaj yapmıyorum. Kadınlara erotik masaj hizmetim yoktur, sadece terapi amaçlı masaj hizmeti vermekteyim.)

İstanbul için evinizde masaj hizmeti fiyatı:
* 45 - 60 dakika masaj fiyatı:  600 TL
* 90 - 120 dakika masaj fiyatı:  800 TL
(Evinizde düzenli masaj indirimi: 15 günü geçmeyen sonraki seans 200 TL indirimlidir)

İstanbul'da evimde masaj hizmeti fiyatı 
(Sınırlı sayıda müşteriye uygulayacağım yarı fiyat indirimli kampanya fiyatı)
* 45 - 60 dakika masaj fiyatı:  300 TL
* 90 - 120 dakika masaj fiyatı:  400 TL

2) Yeriniz Nerede?
İstanbul ümraniye yukarı dudulludayım.  Konum olarak Dudullu otogara, Keyap sanayii sitesi ve şerifali'ye  çok yakınım. Çekmeköy, ümraniye, Ataşehir bana yakın semtler. Ayrıca üsküdar çekmeköy ve Bostancı Dudullu metrosu ile Bostancı ve üsküdar tarafından bana trafik derdi olmadan kısa sürede ulaşabilirsiniz.

3) Erkeklere neden masaj yapmıyorsunuz?
Profesyonelliğe aykırı bir durum bu fakat sadece kadın müşterilerle çalışıyorum. Hastalık düzeyinde homofobi başladığı için erkeklerle çalışmayı bırakma kararı aldım. Homofobi erkek vücudundan istemsiz tiksinme hali tik gibi engellenemeyen bir psikolojik gerginlik de denebilir. Mide krampı ya da karşıdaki kişiye zarar verme arzusu gibi semptomlar yaşatıyor.  

Heteroseksüel yani gay olmayan erkekler, erkek masörden gerilip masaj almadığı için ve genelde gayler haricinde nadir erkek bizden masaj aldığından dolayı, geçmiş yıllarda  biseksüel ve gay müşterilerim çok oldu. Ben de erkek masörden masaj alamıyorum gevşeyeceğime geriliyorum. Bu nedenle erkekleri anlayabiliyorum. Genelde tanıştığım ve masaj yaptığım gayler iyi insanlar aslında ciddi bir taciz yaşamadım ve  gaylere karşı bir önyargım yok.  Gaylerin genelinin amacı erotik deneyim olduğundan dolayı masajda genelde tahrik oldukları ve masörü de tahrik etmeye çabalayan örneğin örtüsüz masaj yaptırma çabasına girmek,  yüz üstü yatış pozisyonunda bacaklara masaj yapılırken kalçalarını kaldırıp sallayıp inleme gibi hareketlere masörü etkilemeye çabalamaya  giriştikleri için bu deneyimler nedeniyle yaşadığım psikolojik zorluklar zamanla bende hastalık düzeyinde homofobiye dönüştü şimdi heteroseksüel erkeklere bile dokunamıyorum erkek vücudundan tiksiniyorum.  Bunu özellikle anlatmak istedim gay müşteri kitlesinin gay veya biseksüel olmayan erkek masörlere karşı özellikle masaj anında daha profesyonel davranmaları gerekiyor aksi halde karşısındaki insanın psikolojisine ciddi zarar verebiliyorlar.  Benzer şekilde erkek masörlerin kadın müşterilerini tahrik etme çabası ve tacizleri veya erkek müşterilerin bayan terapistleri taciz etmeleri  kadın psikolojisine çok ciddi zarar verilmektedir. Cinsel tacize uğramak mağduru ciddi bir cinnete sürükleyebilir ve canınızdan da olabilirsiniz.


4) Erotik masaj hizmetiniz var mı? Karıma erotik masaj yapabilir misiniz?

Erotik masaj hizmeti vermiyorum. Sadece terapi amaçlı masaj hizmetim var.

Bu sorunun cevabı erotik masaj hakkında uzun bir makaleye ve yeni bir başlığa dönüştü  
(Türkiye'deki erotik masajın ve medikal masajın gidişatı. Erotik masaj kadın psikolojisine zararlı mı? Karısına erotik masaj için erkek masör isteyen cuckold kocalar eşlerine zarar mı veriyor? vb.)
Uzun bir makale oldu buraya sığmayacaktır o nedenle okumak isteyene link veriyorum.
https://masormuratakpinar.blogspot.com/2024/02/erotik-masaj-hizmetiniz-var-m-karma.html

5) Uyguladığınız masaj teknikleri ve süreleri nedir?
1-) Yağ ile yapılan Klasik Masaj (Komple vücut masajı Deep Tissue Derin doku Alman Hoffa tekniği 90 dakika  sürmektedir.  Derin doku içermeyen spa masajı gibi klasik masaj komple vücut masajı 1 saat sürmektedir). Sadece sırt masajı gibi lokal bölgesel masajlar 45 dakika sürmektedir. Klasik masaja shiatsu teknikleri de eklenerek yapılan masaj 2 saat sürmektedir.
     Örnek klasik masaj  yaptığım video. (Masaj kursunda öğretmenlik yaparken öğrencilerim tarafından çekilmiş bir video)
     
           Örnek klasik derin doku masajı  yaptığım video. (Masaj kursunda öğretmenlik yaparken öğrencilerim tarafından çekilmiş bir video)

2-) Refleksoloji Ayak terapisi  (45 dakika sürmektedir)
3-) Shiatsu (90 dakika sürmektedir)
4-) Thai Yoga Masajı (2-3 saat sürmektedir)
5-) Detoks Masajı : Klasik masaj, shiatsu, refleksoloji, lenf drenaj tekniklerini barındıran 2 saat süren bir masajdır. Selülit, kabızlık gibi dolaşım sorunları ve stres gibi psikoloijk sorunlarla mücadelede size destek olabilir. Vücut direncini arttıran, yorgunluğu gideren ve lenf ödem gibi toksinlerin atılmasına yardımcı olarak daha fit görüntü vermenizi sağlayacak teknikler içerir.
6-) Lenf Drenaj Masajı (Lenf merkezlerindeki sorun nedeniyle kol ve bacak şişmeleri gibi lenf ödemlere elle müdahale edilerek ödemi giderme yöntemidir.  Bölgesel çalışılsa da aşırı yavaş tempoda ve hafif baskı içeren bir teknik olduğundan dolayı ödemin durumuna göre  bir kaç saat sürmektedir)


6) Nerede eğitim aldınız sertifikalarınız var mı?  
Prof.Dr.Ahmet Hamdi Turgut istanbul spor tıp enstitüsü'nün 2006 yılında açmış olduğu kursları bitirdim. Sertifikalarımı resim olarak görmek isterseniz şu linki tıklayabilirsiniz.  https://masormuratakpinar.blogspot.com/2015/10/uyguladgm-srt-masaj-videosu-ve.html


7) Kaç yıldır masaj yapıyorsunuz? Kaç yaşındasınız? 
2006 yılından bu yana profesyonel masörlük yapıyorum 1976 doğumluyum.  

8) Kaç gün arayla masaj yaptırmak gerekir?
Derin doku masajı türleri sonrası, derin baskılar nedeniyle baskı yapılan bölgenin toparlanması ve dinlenmesi için  en az bir gün ara verilmesi öneriliyor.  Derin doku içermeyen klasik masaj her gün yaptırılabilir. Fakat günde iki kez masaj yaptırılması önerilmemektedir.  Her gün derin doku masajı yaptırmak isterseniz de her gün farklı bölge derin doku diğer bölge klasik masaj şeklinde de çalışılabilir. Örneğin bu gün sırt masajı derin doku yarın bacaklar derin doku sırt masajı hafif teknikler şeklinde. Uzun süredir derin doku masajı yaptırmadıysanız ya da ilk kez yaptıracaksanız ortalama 3 seansta kalıplaşan toksinleri atabilmek mümkün olabileceği için en az 3 seans üst üste fakat en az 1 gün ara vererek derin doku masajı yaptırmanızı öneririm.  Vücut iyice temizlenince ekonomik durumunuzun elverdiğince haftada 1 kez veya en azından ayda bir kez derin doku masajı yaptırmanızı öneriyorum.

9) Masaj öncesi bir hazırlık gerekiyor mu?
Masajda çok fazla hazırlık gerekmiyor.  Klasik yağlı masaj yaptıracaksanız  uzanacağınız yere yağ bulaşmasın diye yıkanabilir bir çarşaf serebilirsiniz ve üstünüze de masörün sizi örtmesi için  çarşaf veya büyük havlu vb. örtü gerekiyor.  Sırt üstü yatışta boynunuzu desteklemek için  ufak bir yastık ayrıca isteğe göre iki tane rulo yapılmış büyük havlu gerekebilir. Ayak bileği altına destek olmak amacıyla. Klasik masajda yağ gerekiyor. Bunu siz kendiniz de temin edebilirsiniz masör kendisi de getirebiliyor. 

Klasik yağlı masajda iç çamaşırınızı çıkartmayabilirsiniz veya  tamamen soyunabilirsiniz masör sizi örtme teknikleri ile örteceği için cinsel bölgeniz açıkta kalmıyor ve göremiyor.  Kasıklardaki lenf merkezini sıkıştıracağı için  masaj sırasında oraya yoğun şekilde  pompalanan lenf atıklarını ve toplardamardaki kanın kalbe iletilmesini engelleyeceği için kasık bölgesini çok sıkan bir iç çamaşırıyla masaj yaptırmanızı önermem. Eğer kendinizi güvende hissediyorsanız mutlaka iç çamaşırınızı masajda çıkartmanızı öneriyorum.

Isı ve nem kaslardaki spazmı azaltacağı için masaj öncesi sıcak bir duş almanızı öneririm. Bu şekilde masajda masörün yapacağı baskılar spazmın çözülmesinde daha etkili  olur. Vaktiniz varsa özellikle herkeste spazm bölgesi olan kürek kemiği çevresine en az 5 dakika  dayanabileceğiniz kaynara yakın su tutmanızı öneririm. Yani hızla duş alıp çıkmayın.  Suyun kaynarlığını elinizle ölçmeyin el sıcağa çok dayanıklıdır kendinizi haşlayabilirsiniz. Dirseğinize yakın kolunuzdaki hassas bölgeye suyu tutarak sıcaklığı ayarlayabilirsiniz. 

En önemli hazırlık ise masaj yaptırılmaması gereken durumlar var. Örneğin grip gibi ateşli hastalıklar, kanser, kadınlarda regl dönemi ve hamileliğin ilk 3 ayı çok risklidir. Bunun nedeni bu dönemlerde iç damar basıncı çok yüksektir. Masajda yapılan kuvvetli baskılarla iç damar basıncı arasında sıkışan damar duvarı ciddi zarar görecektir. Bir diğer risk de hamilelik ilk 3 ayında masaj yaptırırsanız çocuk düşüğü yaşanabilir. Bir diğer önemli ve erkek kadın herkesi ilgilendiren konu yemekten hemen sonra  tok karnınıza masaj yaptırmayın. Kalp dolaşım sistemini aşırı zorlarsınız. Bunun nedeni de yemeği sindirmek için kasılıp gevşeyerek çalışan mideye ihtiyacı olan kan hücüm eder.  Bu nedenle kansız kalan diğer organlarda yorgunluk başlar.  Eğer tok karna masaj yaptırırsanız masaj yapılan kaslara kan hücum edeceği için mideye gitmesi gereken kan gidemez. Dolayısıyla vücudunuzda ciddi bir kaosa neden olursunuz. Özellikle kalp damar sorunu olan kişilerin bu konuya özen göstermelerini öneririm. Kısacası masajı mide sindirimi bitirdikten sonra ortalama 2-3 saat sonra yaptırabilirsiniz. Masaj sonrası yemek serbest. Benzer şey duş için de geçerlidir. Tok karnınıza duş, spor gibi aktivitelerden uzak durmalısınız. Son olarak aklıma gelen önemli nokta: alkollü iken masaj yaptırmayın. Masajda dolaşım hızı onlarca kat artacağı için alkollü iken yaptıracağınız masaj özellikle beyninizde çok ciddi hasar bırakabilir hatta alkollü yaptırılan masaj beyin kanaması gibi sonu ölümle biten bir felakete bile dönüşebilir.

10) Evimizde masaj masası yok nerede yapıyorsunuz?
Ortopedik yani sert bir yatağınız var ise üzerinde yapılabilir. Eğer shiatsu yaptıracaksanız yerde halının üzerine bir kaç tane battaniye yorgan üst üste sererek yarı sert yarı yumuşak bir zemin hazırlayıp üzerinde çalışılabilir.

11) Masaj yağı olarak ne kullanıyorsunuz?
Eğer müşterinin kendine özel bebe yağı vb. bir masaj yağı yok ise ben yanımda getirdiğim bitkisel yağ ile masaj yapıyorum. Genelde Gençay marka soğuk sıkım tatlı badem yağı kullanıyorum.  Klasik masajda bebe yağı türleri de kullanılabilir. Bebe yağı daha kaygan bir yüzey oluşturduğu için derin baskılarda kası zaptetmek zor oluyor bu nedenle ben müşteri şart koşmazsa kendim tercih etmiyorum.  İçilebilir bitkisel yağlar cilde zarar vermeyeceği için soğuk sıkım içilebilir yağlar kullanmakta hiç bir risk yoktur.  Bir kez başıma geldiği için uyarmakta da yarar var örneğin bademe alerjisi olan bir müşterim masajda fenalaşmıştı ve nefesi tamamen kesilmişti öleceğini sanıp ciddi bir panik yaşamıştım.  Alerjinizin olduğu bitkiye ait yağları kullanmamanız gerekiyor.  ilk defa kullanacağınız bir yağ veya markaya alerjiniz olup olmadığını  kolunuzun iç hassas kısmına ya da kulak memesine bir miktar sürüp bekleyerek kaşıntı vb. tepkiler verip vermediğine bakabilirsiniz. Genelde masaj yapılan odaya, yatağa, çarşafa vb.  sindiği ve yıkansa da çıkmadığı için  aromatik kokular kullanmıyorum. Fakat müşteri isterse sevdiği esans kokularını kullanılan yağa çok az bir miktar damlatabilir ve kendi masaj yağını hazırlayabilir.

12) Karşı cinse  masaj yapmak veya yaptırmak dini açıdan haram veya günah mıdır?

Türkiye'deki masajda ya da doktora muayenede haremlik selamlık çabası, dindar düşünce ve duygulardan ziyade,  erkeklerin cinsel  saldırganlığından kadınları koruma çabası gibi bir şey. Yani erkek saldırganlığının had safhada olması nedeniyle haremlik selamlık gerekliliği doğuyor da denebilir.

Benim kişisel görüşüm masajın haram veya günah olduğu konusunda bir netlik yok fakat  din alimlerinin kendi olumsuz görüşleri var yani masaj yaptırmanın haram veya günah olup olmadığını şu an için sadece Allah bilir. Yani din adamlarının fetvalarının bir bağlayıcılığı yoktur.  Benzer şey doktorun cinsiyeti yani kadınların erkek doktora muayenesi haram mıdır vb. gibi tartışmalarda var. Bu konuda yani masaj yaptırma konusunda  Kuran ayetlerinde ve hadislerde net bir yasaklama yok dolayısıyla masaj yaptırmaya kolayca  haram demek fetva verenler açısından dinen sakıncalı da olabilir. Neticede gerek masaj gerekse doktor muayenesi kavramı islamdan daha eski tedavi yöntemleri yani kuran ayetleri inerken de masaj veya doktor muayenesi hizmeti vardı.  Bu konuda bir haremlik selamlık gerekseydi ya da tamamen yasaklanması gerekseydi kuranda emredilirdi diye tahmin ediyorum. 

Bazı Hadisler kaynak gösterilerek yapılan dolaylı yollardan yani  kadınlarda eller ve yüz hariç diğer vücuda bakmak, erkekte bel ve diz arasına bakmak  haramsa dokunmak da haramdır şeklinde masaj haramdır fetvası  verilmeye çabalanıyor. Fakat sünnilere göre kadının mahrem yerlerine kadınların bakması da dolayısıyla dokunması da haramdır.  Yani masaj yaptırmak ya da doktora gitmek muayene yaptırmak dini açıdan sakıncalı ise kadın kadına, erkek de erkeğe dokunamaz bakamaz. Dolayısıyla karşı cinse masaj yapmak veya yaptırmak haramsa, kendi cinsine masaj yapması da doktora muayene yapılması da haram olurdu.  Haram helal konularında fetva vermek ise çok riskli çünkü açıktan bir ayete dayandırmadan kendi zihnimizle haram helal kavramı üreterek  kendimizi Allah yerine koymuş ya da Allah'ın dinini bozmuş oluyoruz bir bakıma şirk koşmuş da oluruz.  Ki şirk affedilmeyecek günahlar arasındadır. Dikkat ediyorum din alimleri hiç korkmadan kendilerini Allah yerine koyarak çok rahat haram helal fetvası veriyorlar.  

Bu konuda yani masajın günah olup olmaması konusunda  niyetin önemli olduğunu düşünüyorum. Niyetiniz tıbbi masaj ise cinsel bir fantezi amaçlamıyorsanız ve yaşamıyorsanız bir günah işlendiğini düşünmüyorum. Ki binlerce kadına tıbbi amaçla masaj yapmış biri olarak hissettiğimi şöyle ifade edeyim, masaj anında  bir kasabın etlerden cinsel anlamda etkilendiği kadar yani sıfır derece bir cinsel etkilenme yaşıyorsunuz. Bunu kursa giderken masörlük yapan büyüklerimize sorardık nasıl oluyor da çıplak bir kadına masaj yaparken etkilenmiyorsunuz diye uzaktan bakınca  inandırıcı gelmiyor yani. Masaj yaptıran açısından da böyledir. Örneğin tıbbi amaçla masaj yaptırırken nefes alışlarıınız ve kalp atışlarınız yavaşlar fakat erotik bir deneyimde tam tersine nefes alışlarınız kalp atışlarınız hızlanır.  Fakat maalesef özellikle ülkemizde masaj kültürü henüz oturmadığı için erkeklerde bu işi profesyonel niyetle yapan masör ve profesyonel amaçla masaj yaptıran erkek müşteri bulması zor. Özellikle bizim Türk erkekleri sadece bu konuda değil hayatın her alanında kadınlara karşı çok saldırgan bir yapıya sahipler. Dizilerde oynayan bir erkek aktörle masaj konusunda sohbet ediyorduk. Bana bir anısını anlatmıştı. Yaz tatilinde akdeniz bölgesinde bir otelde spa'da bir rus masöze masaj yaptırmış. Masajdan sonra kadın adamın saygıdan elini öpmek istemiş. Adam şaşırmış tabi neden böyle bir reaksiyon gösterdiniz diye sorunca kadın "ilk defa bir Türk erkeği masajda beni taciz etmedi" demiş. Malesef erkek masörler de kadınlara karşı saldırganlar bu nedenle Türk kadınlarının erkek masör tercih etmemesine hak vermekteyim. Yani başta da söylediğim gibi Türkiye'deki masajda ya da doktora muayenede haremlik selamlık çabası, dindar düşünce ve duygulardan ziyade,  kadının erkek saldırganlığından korunması çabası gibi bir şey.


13) Bu meslekte para kazanılabiliyor mu tavsiye eder misiniz?
Türkiye'deki müşteri kitlesinin geneli erkek masör tercih etmiyor kadın masöz tercih ediyor.  Erkekler homofobik olduğu için erkek masöre masaj yaptırmak istemiyor,  kadınlar da yaşadıkları her ortamda erkeklerden yaşadıkları taciz deneyimleri nedeniyle haklı olarak erkek masör tercih etmiyor.  Erkek masörler,  geçmişte ve günümüzde masaj yaptıkları  kadınlara yaptıkları cinsel tacizler nedeniyle kendi bindikleri dalları kesmişler ve  ekmek teknelerini yok etmişler de denebilir. Ek olarak tüm bunları aşsanız da güvenilir bir erkek masör bulsanız da klasik Türk aile ve kafa yapısı nedeniyle eşim abim babam duyabilir endişesiyle yanlış anlaşılır düşüncesiyle kadınlar erkek masör tercih etmiyor.

Bu nedenle Türkiye'de erkek masörlere  iş olanakları olmadığı için masörlüğü tavsiye etmiyorum fakat yine de merakınız varsa kursa gidip öğrenebilirsiniz. Eğer pratik yapamayacaksanız yani öğrendiğiniz masaj tekniklerini aile bireylerine filan düzenli olarak uygulamazsanız 3 ay sonra her şeyi unutursunuz o yüzden kursa verdiğiniz paranız ve zamanınız boşa gidebilir..  Eskiden erkek masörler turizm bölgelerinde otellerde iş bulabiliyorlardı az da olsa para kazanma şansları vardı çünkü işletmeciler bayan masöz bulamıyorlardı. Fakat günümüzde işletmeciler asya ülkelerinden uygun fiyata bayan personel getirip çalıştırabiliyorlar.  Dolayısıyla erkekler açısından iş olanakları yok denilebilecek düzeye indi. Ki çevremdeki erkek masör tanıdıklarımdan yola çıkarak, bu mesleği sürdürebilen erkek masör yok gibi bir şey. Fakat kadınlara tavsiye ederim çok ciddi miktarda müşteri kitleleri var sektörde tutunamayan kadın masöz tanımıyorum. Sadece kadınlara masaj yapan erkeklere masaj yapmayan kadınlar bile ev geçindirebilecek düzeyde para kazanabiliyor.  Tabi ki mesleğe ilk adım attıklarında müşteri bulmakta çok zorlanıyorlar fakat spa merkezleri güzellik merkezleri vb. ciddi kurumlarda çalıştıkça orada elini enerjisini beğenen müşterilerden kendine kitle yapıp serbest çalışarak ciddi paralar kazanabiliyorlar. Bunun temel nedeni Türk müşteri kitlesinin yüzde 99 dan fazlası erkeğe masaj yaptırmıyor bu da bayan masözlere ciddi bir iş olanağı imkanı sağlıyor.  Ben de şahsen homofobik olduğumdan dolayı erkeğe masaj yaptırırken gevşeyeceğime geriliyorum. Erkek masöre talep genelde gay veya biseksüel erkeklerden geliyor. Onların da geneli cinsel hizmet peşindeler.  Özellikle 2006 yılında internette sadece benim blog sitem ve masör  ilanlarım varken her gün gelen telefon trafiğinden anlayabildiğim kadarıyla istanbulda dışarıdan belli olmasa da  ciddi miktarda gay veya biseksüel erkek nüfus var. Ayıplamak amacıyla söylemiyorum kimseyi taciz etmedikleri sürece bu insanların yaşam tarzına cinsel hayatlarına sonsuz saygım var. Sadece durum tespiti yapmaya çalıştım. Yani gay olup bu mesleği icra edenler de ciddi paralar kazanabilirler diye tahmin ediyorum. Çünkü sohbet etme fırsatı yakaladığım gayler kadın masözlerden irite oldukları için illa ki erkek masör arayışındalar.

14) Fıtık veya felç tedavisi yapıyor musunuz?
 Aslında düzenli masaj yaptıran insan kendisini fıtık veya felçten büyük ölçüde korur. Masajın böyle bir tedavi özelliği var. Tabi sadece masaj tek başına yeterli değil streching ve basit egzersizler de hayatımızın bir parçası haline getirilmek zorunda. Aksi taktirde fıtıklaşma veya felç kaçınılmaz olabilir. Fıtık ve felç genel anlamda stres kaynaklı hastalıklardır.  Temel neden sürekli yaptığnız bir hareketi stresli iken yapıp fıtık veya felç geçiriyorsunuz. Tabi ki tek neden bu değildir kalp damar sorunu nedeniyle beyne pıhtı atması ile felç de geçirilebiliyor. Böyle bir tehlike varsa masaj dolaşımı hızlandırdığı için damardaki pıhtıyı erkenden beyne ileterek felçe neden de olabiliyor.  Düzenli masaj yaptırıp fıtık veya felç de  geçirebilirsiniz yani yüzde yüz korur demek de hata olur. 

Uyguladığım teknikler sağlıklı insanların vücut direncini arttırıcı, toksinlerden kurtulmaya yardım ettiği için yorgunluk giderici, güç verici ve  canlandırıcı vb. rehabilite edici tıbbi  etkiler barındırır fakat fıtık felç vb. hastaları iyileştirme amaçlı yapılan omurga traksiyonu yani kütürdetme vb. çok riskli uygulamalar içermez. Ki son zamanlarda moda haline gelen kayropraktik diye adlandırılıan traksiyon yani halk diliyle kütürdetme tedavi yöntemini uygulayan kişinin uzman doktor olması ve yetenekli olması şart. Aksi taktirde fıtık ağrısı için gittiğiniz tedavi için traksiyon sonrası ağrınız hafiflese yok olsa bile bir kaç ay sonra finalde idrarınızı tutamama, ereksiyon olamama gibi bir daha geri dönülemez daha ciddi sağlık sorunlarına maruz kalabilirsiniz.  Ya da çok şanssızsanız felç geçirebilirsiniz. Yani bu bel kütürdetme boyun kütürdetme hareketleri kumar oynamaktan farksız ve  çok risklidir. Birinden görüp bir kaç gün eğitimini alıp hastalara yapan masörler ya da el aldım diye insanlara traksiyon yapan avam kişilerin yaptığı şey tam anlamıyla cahil cesaretidir. 

Kısacası uyguladığım teknikler sağlıklı insanlar içindir, kanser, iltihaplı romatizma vb. pek çok sağlık probleminde masaj yaptırmak yasaktır,  sağlıklı bir insan açısından sağlığınızı riske atacak hareketler içermez, hastalara tıbbi müdahale ve tedavi amacı da içermemektedir. O düzeyde bir eğitim ve deneyimim de yok açıkcası. Ben tıbbi masaj tekniklerini hastalardan ziyade sağlıklı insanlara sağlıklarını koruma amaçlı yaptırmalarını öneriyorum. Tıbbi masaj ve  egzersiz gibi uygulamaları fıtık gibi sorunlar oluşmadan önce düzenli yaparsanız vücudunuzda fıtık oluşmaz ve bu travmayı yaşamak zorunda kalmazsınız. Bu konuda sadece masaj da yeterli değildir fıtıklaşma ihtimali olan bölge kaslarını güçlendiren  egzersiz ve stretching gibi spor aktivitelerini düzenli olarak ve abartmadan hayatınızın bir parçası haline getirmek zorundasınız. Hatta egzersizler, bu konuda masajdan daha önemlidir. Ağırlık sporlarından söz etmiyorum ağırlık sporları düzenli olarak kasların yırtılması ve kendini onarması anlamını taşıyor. Oluşan pazu güzel bir görüntü verse de aslında bir savaş alanında biriken cesetler gibi bir şey. O yüzden aslında görünenin aksine düz kas pazulu kastan daha sağlıklı ve güçlüdür.  Spor ve egzersiz için youtube'da fizyoterapistlerin kendilerine ait çok güzel ve detaylı bilgi verdikleri video kanalları var oradan faydalanılabilir. Evinizin rahatında veya bir parkta çok basit hareketlerle hedef kasları güçlendirebilirsiniz. 

Sağlıklı ve mutlu yarınlar dileğiyle....