Masaj yaptırmak şart mıdır?



Masajın gerekliliğini en basit şekilde genelde şöyle anlatmaya çalışıyorum. Ellerimiz üşüdğünde birbirine sürterek ısıtmaya çabalarız hakikaten de ısınır. Bu ısınmanın nedeni elektriklenme filan değil sıvazlanan bölgeye kan hücum etmesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla masaj sırasında çalışılan bölge kaslara ciddi oranda kan hücum edeceği için hem kaslara, hem kemiklere, hem de yakınındaki iç organlara da kan hücum edeceğinden ciddi bir canlanma yaşanıyor.  Tabi ki bu sadece masaj için geçerli değil duş alırken kendi kendimize yaptığımız keseleme faaliyeti de masaj gibi faydalı etkiler barındırıyor.

Bu konuda rahmetli hocamız Prof.Dr.Ahmet Hamdi Turgut'un Klasik Masaj adlı kitabında ilginç bir örnek vardı. Hafızamda kaldığı kadarını aktarayım. Almanya'da masaj konusunda araştırma yapan bir otor doktor, ada tavşanının kaslarına çini mürekkebi enjekte eder. Bu şekilde kaslardaki mürekkep gözle görülebildiği için bir toksin olan mürekkebin kaslardan atılma sürecini seyretmeyi planlar. Tavşanın vücudunun yarısına düzenli olarak masaj uygular diğer yarısına dokunmaz. Masaj yapılan bölgenin hızla mürekkebi vücuttan atarak toksinden kurtulurken masaj yapılmayan bölgenin çok uzun bir süre kurtulamadığını deneyimler.

Normal şartlar altında vücudun masaja ihtiyacı yoktur. Vücut çalışırken kasların ürettiği toksinleri dolaşım sistemi yoluyla atabilir. Fakat yukarıdaki bilimsel deneyden de anlayabildiğimiz gibi bu toksinleri masaj ile çok kısa sürede vücuttan  masaj ile atabiliyoruz bu açıdan hasta olmasak da var olan sağlıklı dokuyu koruma açısından gerekli denebilir.  ki stres, dengesiz beslenme vb. gibi olumsuz koşullar altında kasların çalışırken ürettiği toksinleri vücut dolaşım sistemi yoluyla atmakta başarısız olur. Bu biriken toksinler ilk başlarda laktik asitlerin sinirlere dokunması nedeniyle hamlama tarzı ağrılar yaparak ve yorgunluk şeklinde şikayet belirtir. Bu toksinleri eğer vücut atmakta başarısız olursa yumurta kabuğu gibi kendilerine koruyucu kalkan yaratıp kalıplaşırlar. Kalıplaşan toksindeki laktik asit sinir sistemine dokunmadığı için ağrı hissettirmez, bazı kişilerde bu toksin birikimi zeytin çekirdeği kadar büyük ve kemik gibi sert oluyor. Merkezi sinir sistemine yakın bölgelerde olduğu için bu birikimler sinirleri sıkıştırarak bağlı oldukları organları fıtık belirtisi gibi rahatsız edebilir. Omurga çevresinde çok dolarsa hareket kaabiliyetini de azaltıyor.

Kısacası bu tarz toksinler insanda yorgunluğun yanında ciddi boyutta psikolojik gerginliğe neden olur. Toksinleri açığa çıkartmak için yumurtanın içindeki sıvı kısmı açığa çıkartma yöntemi yani kabuğu baskıyla kırmak gerekiyor. Bu da sadece derin doku masajı ile mümkündür. Bu nedenle aynen ev temizliği gibi belli aralıklarla derin baskı içeren masaj türlerini yaptırmakta yarar vardır. Özellikle ilk seanslarda bu tetik nokta denilen birikimler patlatılınca uzun süre kapalı kalmış çöpün kapağını açtığımızda dayanılmaz bir koku hissetmemiz gibi açığa çıkan laktik asit sinirlere dokununca nefes kesici bir kısa süreli acı yaşatır.  Bu açığa çıkan yoğunlaşmış laktik asitin bir kısmı dolaşım yoluyla atılır.  Fakat tümü atılamayacağı için dışarıdan dokunulduğunda bu laktik asit sinirlere tekrar dokundukça hamlama veya dayak yemiş gibi kaslarda ağrı bırakır. Bu günlerce sürebilir Önerim bir kaç gün ara verip tekrar masaj yaptırılmasıdır. 

Vücuttaki yorgunluğa genelde vücutta biriken toksinlerdeki laktik asit neden olur. Özellikle yoğun tempoda çalışan insanların yaptıracakları masaj haftanın yorgunluğunu ve stresini atmanın yanında sonraki hafta daha güçlü ve zinde hissetmesini sağlayacağı için iş yaşamındaki başarısını da olumlu yönde etkileyecektir.

Masajın psikiatrik ve psikolojik faydasına gelirsek: Dengeli ve derin baskılar karşısında vücut endorfin denilen doğal uyuşturucu salgılayacağı için hem ağrı kesici hem de keyif verici bir etki bırakır. Endorfin morfinden çok daha güçlü bir uyuşturucudur. Masajdan sonra insanın dertlerini unutup çok mutlu hissetmesinin nedeni endorfindir. Endorfin, dışarıdan alınan morfin, kokain, eroin gibi uyuşturucular gibi karaciğere ve beyin hücrelerine psikolojiye zarar vermediği gibi alışkanlık yapıp yoksunluk krizine neden olmaz. Yani masaj alışkanlık yapmaz. Fakat vücut toksinle dolunca masajla rahatlayacağını öğrendiği için düzenli masaj isteyecektir.

ÖNEMLİ NOT:

Uyguladığımız masaj tekniklerinin hastaları tedavi amacı yoktur. Hastalık tedavisi yapabilecek ölçüde masör ülkemizde malesef yetiştirilmemektedir. Aslında ülkemizde masajla traksiyonla (bel çekme omurga kütürdetme) tedavi ettiğini vaadeden insanların vaatleri doğrudur yani masaj ile sıradışı tedaviler yapılabilir fakat bu konuda eğitimli deneyimli insan ülkemizde çok azdır. Bu yüzden bu tür vaadlere kanmamak gerekiyor. Bu konuda tedavi arayışında iseniz mutlaka traksiyon yapan kişinin uzman bir doktor olmasını dikkate almalısınız. Aksi taktirde daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin fıtık ağrısı için gittiğiniz masör size traksiyon yapar belinizi çeker ve kütletir ağrınız geçer sevinerek dönersiniz, fakat bir kaç ay gibi bir süre geçtikten sonra çişinizi tutamama ereksiyon olamama gibi telafisi daha zor olan sorunlarla yüzleşebilirsiniz. 

Sağlıklı ve mutlu yarınlar dileğiyle...